Januari 2009 - ITC bouwt unieke bioreactor

 

Op het nieuwe terrein van ITC in Oss wordt naast een gloednieuw pand, ook een unieke bioreactor gebouwd. Deze moet het afvalwater van de tankreinigingsactiviteiten op een duurzame manier gaan zuiveren door daarbij ook biogas te produceren. Dit biogas kan dan weer gebruikt worden voor de verwarming van het spoelwater voor nieuwe reinigingen. Deze duurzame en milieuvriendelijke bioreactor is een wereldprimeur met techniek die speciaal is ontwikkeld voor en door ITC. Door een nauwe samenwerking met onze partners Paques, Wageningen University and Research en LeAF kan de nieuwe techniek om biogas uit vethoudend afvalwater te genereren ook daadwerkelijk toegepast worden in een bedrijfsproces.

 

De Biopaq®-AFR reactor (Aerobic Flotation Reactor) is de eerste in zijn soort in de wereld en maakt gebruik van een innovatief anaeroob (zuurstofvrij) systeem om zoveel mogelijk waardevol biogas te genereren uit vethoudend afvalwater. Daarnaast zorgt de installatie ook voor de zuivering van het afvalwater. Het gegenereerde biogas wordt verbrand in een speciale stoomketel en gebruikt om het spoelwater dat nodig is voor nieuwe reinigingen te verwarmen. Het gezuiverde water dat uit de reactor komt wordt geloosd op het riool.

 

Na een testperiode waarin de werking steeds meer wordt geoptimaliseerd, wordt er in de toekomst naar gestreefd om zelfs meer biogas te creëren dan nodig is voor de opwarming van het spoelwater voor nieuwe reinigingen. Met dit biogas zouden dan eventueel zelfs onze vrachtwagens van brandstof kunnen worden voorzien, om zo de cirkel rond te maken en volledig CO²-neutraal te kunnen opereren.

 

Voor meer informatie over de bioreactor zie www.itcholland.com/bioreactor.