ITC Holland Transport B.V.
Vorstengrafdonk 71
5342 LW Oss

Algemeen:
+31 (0)412 66 42 30
+31 (0)412 66 42 56
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Planning:
+31 (0)412 66 42 31
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reiniging:
+31 (0)412 66 42 46
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 Certificaten ITC Holland B.V.
Bioreactor

 

ITC beschikt over een eigen, unieke bioreactor die gebruikt wordt om het afvalwater van de tankreiniging op een duurzame manier te zuiveren. In samenwerking met Paques (www.paques.nl) en partners Wageningen University and Research en LeAF, hebben wij deze bioreactor ontwikkeld. Sinds medio 2009 is deze op onze locatie operationeel. De reactor is de eerste in zijn soort en maakt gebruik van een innovatief anaëroob (zuurstofvrij) systeem om het vethoudende afvalwater te zuiveren en tegelijkertijd zoveel mogelijk waardevol biogas te genereren.


In deze anaërobe (zuurstofvrije) installatie worden de organische bestanddelen in het water en in de vaste stof omgezet naar waardevol biogas. Het systeem (Biopaq®-AFR, ofwel Anaerobic Flotation Reactor) is een nieuw reactorconcept waarbij de bacteriën in vlokken groeien en in het systeem worden gehouden door een geïntegreerde flotatie-unit, deze drijft als het ware op het vethoudende afvalwater. Het vethoudende afvalwater wordt dus eerst in de reactor gepompt en vermengd met de bacteriën die het biogas produceren en tegelijkertijd het afvalwater zuiveren. Daarna wordt het naar de flotatie-unit gepompt, waar het met biogas verzadigd effluent (gezuiverd afvalwater) wordt toegevoegd waardoor er kleine belletjes ontstaan die de bacterievlokken doen opdrijven. Het effluent wordt onder deze drijflaag weggepompt en het anaërobe vlokkige slib blijft achter in de flotatie-unit van de reactor. Het effluent of gezuiverde water wordt vervolgens geloosd op het riool.

 

Voordelen
Het voordeel van het systeem is dat het erg compact is; de hoeveelheid bacteriemateriaal per kubieke meter reactor-inhoud is veel groter in vergelijking met een conventionele vergister. Het systeem is geschikt voor behandeling van afvalwaterstromen met een gehalte organische stof dat te hoog is om in een korrelreactor te behandelen en te laag is om kosteneffectief in een conventionele vergistinginstallatie te behandelen (ongeveer tussen 20 en 100 kg/m₃ CVZ). Bij toepassing van een anaëroob korrelsysteem moet het water eerst ontdaan worden van vaste stof (vetten en dergelijke) en moet het daarna voorverzuurd worden in een aparte tank. In het nieuwe systeem zijn deze stappen in één systeem geïntegreerd en levert de afbraak van de vaste stof ook biogas op. Het systeem is compact en is afgesloten waardoor geen extra maatregelen getroffen hoeven te worden om geuremissies te voorkomen. De biogasopbrengst is uiteraard het grootste voordeel van de bioreactor. Het gegenereerde biogas wordt verbrand in een speciale stoomketel en gebruikt om het spoelwater dat nodig is voor nieuwe reinigingen te verwarmen. Het gezuiverde water dat uit de reactor komt wordt geloosd op het riool. 


Het grootste voordeel van toepassing van de bioreactor is de hoge biogasopbrengst. De vetten en andere niet-opgeloste bestanddelen die eerst werden afgevoerd, kunnen nu in waardevol biogas worden omgezet. Na een testperiode is de werking steeds meer geoptimaliseerd en in de toekomst wordt er naar gestreefd om zelfs meer biogas dan nodig te creëren. Met dit biogas zouden dan eventueel zelfs onze vrachtwagens van brandstof kunnen worden voorzien, om zo de cirkel rond te maken en volledig CO²-neutraal te kunnen opereren.